Ve dnech 21. a 22. května 2024 proběhly i na naší škole Studentské volby do Evropského parlamentu. Studenti starší 15 let měli možnost vybírat z 30 politických subjektů, které se uchází o hlasy voličů v reálných volbách, které proběhnou 7. a 8. června.

Cílem tohoto projektu je přispět k aktivnímu, zodpovědnému a sebevědomému občanství budoucích prvovoličů. Taktéž je snahou ukázat studentům, jak takové volby probíhají, jaká jsou jejich pravidla, aby se tak nenásilně seznámili s principy zastupitelské demokracie.

Celkové výsledky voleb naleznete na následujícím odkazu: https://www.jsns.cz/projekty/studentske-volby/vysledky-studentskych-voleb V rámci naší školy bylo 293 oprávněných voličů, z nichž k volbám dorazilo 86, což představuje volební účast 29,3 %. Obdobná účast bývá i v rámci reálných voleb do EP, o které je tradičně nižší zájem. První tři místa v rámci naší školy obsadily následující politické subjekty: Česká pirátská strana (27 hlasů, což je 31,4 % odevzdaných hlasů), SPOLU (14 hlasů, což je 16,3 % odevzdaných hlasů) a PŘÍSAHA a MOTORISTÉ (13 hlasů, což je 15,1 % odevzdaných hlasů).

Děkuji všem, kteří k volbám přišli (Moravskoslezský kraj měl 2. nejvyšší počet odevzdaných hlasů), a především děkuji pětici, která zasedla ve volební komisi, a zajistila tak hladký průběh voleb. Konkrétně šlo o předsedu volební komise Jana Grzegorze (5. G), kterého doplnily Kateřina Pavlíková, Eva Krutílková (obě 3. A), Viktorie Pelikánová a Vladimíra Kubíčková (3. B).

Jana Pánková, garant Studentských voleb