V pátek 17. května navštívil třídy 3. A a 5. G odborník z praxe pan David Březina z Euroskopu, který nám s blížícími se volbami do Evropského parlamentu přišel přiblížit tuto tematiku.

Náplň první části tvořil působivý výklad o fungování Europarlamentu, jeho počtu členů a jednotlivých frakcích. Dále jsme se dozvěděli, jak nízká je volební účast Čechů při těchto volbách, jaké důsledky to může mít a jak je tedy důležité, aby mladí lidé k volbám přišli. Rozebrali jsme také téma populismu a prezentace kandidujících na sociálních sítích.

V druhé části jsme dostali příležitost si ve skupinách vytvořit své vlastní strany – dali jsme jim název, někteří i logo a prezentovali jsme nejdůležitější body naší kampaně. Každá skupina se k tomuto úkolu postavila po svém, ale i přesto se naše názory v mnoha věcech shodovaly. Úkol nám měl pomoci, abychom se rozhodli, komu jako prvovoliči dáme svůj hlas.

Besedu jsme si velmi užili, motivovala nás k tomu jít volit a další ročníky se mají jistě na co těšit. Děkujeme panu Březinovi, že si na nás udělal čas, a paní učitelce Pánkové za zorganizování této zajímavé akce.

třída 3. A