Školní výlet 1. A do Krakova ve dnech 14. – 16. dubna byl úžasný zážitek. Zatímco se naši budoucí kamarádi mořili s přijímačkami, my jsme si mohli tři dny užívat krás tohoto historického města. První večer nás pan Sedoník provedl po “Krakovském rynku” za doprovodu Hejnalu, nedokončené melodie živě hrané z věže kostela Panny Marie trubačem, jemuž před mnoha staletími tatarský šíp prostřelil hrdlo.

V pondělí ráno jsme se vypravili za krásami místních kostelů a do Collegia maius, nejstarší části Jagellonské univerzity, kde koncem 15. století studoval věhlasný astronom Mikuláš Koperník. Odsud vedly naše kroky do Kazimierze, bývalého krakovského ghetta, kde jsme navštívili Starou synagogu. Odpoledne jsme využili pondělní “wstep wolny” a prohlédli jsme si reprezentační královské komnaty Wawelu, který byl do roku 1596 sídlem polských vládců.

Úterý bylo naplněno minulostí nedávnou, a sice stíny druhé světové války. Poté, co jsme ve škole zhlédli film Schindlerův seznam, jsme se při návštěvě muzea “Fabryka Emalia Oskara Schindlera” mohli ještě více přiblížit kruté realitě. A byl to opravdu silný zážitek. 

Volný čas v Krakově jsme pak většinou strávili ochutnávkou kulinářských specialit, zejména asijského původu. Chcete-li si však dát něco typicky krakovského, “zapiekanki” na sto různých způsobů vás určitě nadchnou. Tak kam se vydáme příště?   

Pavla Hamšíková a Lucie Gašperiková, 1. A