Tak by se daly stručně popsat dva týdny v řadě již 10. výměnného pobyt mezi Gymnáziem Nový Jičín a Gymnáziem Friedricha Schillera v Ludwigsburgu.
Pobytu se zúčastnilo 16 studentů 2. G, a že se opravdu jednalo o intenzivní pobyt a spolupráci, to nejlépe dokládá komentář jedné z účastnic výměnného pobytu, který si můžete přečíst níže. Program byl i tentokrát zaměřen technickým směrem, ale přesto se do něj vešlo i něco málo z kultury, tance a poznání našeho kraje.
Zajímavé byly i aktivity v Německu, které zahrnovaly exkurze do muzeí, zámku, návštěvu na radnici, workshopy ve škole a poznání celé řady míst v Baden-Württemberku.

Jana Dryáková

Všechny tyto akce byly pro studenty zdarma, což je zásluha Česko-německého fondu, který podporuje setkávání českých a německých studentů. Výměnný pobyt je podporován i partnerským městem Nový Jičín, které studenty uvítalo začátkem týdne na radnici.

Mezi dny 9. 3. – 23. 3. 2024 se pro mnohé uskutečnil jeden ze zážitků, na které se nezapomíná, a to výměnný pobyt mezi novojičínským gymnáziem a gymnáziem Friedricha Schillera v Ludwigsburgu.
Už v sobotu večer, po příjezdu našich německých kamarádů, bylo jasné, že další dva týdny budou plné skvělých zážitků.
V neděli následoval program v rodinách. Někdo se rozhodl zajít na bowling, do restaurace na výborný oběd, a nebo na výšlap na jeden z krásných českých kopečků.
Poté nastal týdenní program, ve kterém jsme navštívili nejen Muzeum klobouků v Novém Jičíně a závod Tatra v Kopřivnici, ale viděli jsme i výrobu čipů ve firmě Vitesco a nebo konstrukci známých tatrovek. Následovala i expozice báňského záchranářství a procházka ostravskými doly. Ke konci týdne nás už pouze čekala výzva v podobě konstrukce samopohybujícího se auta.
V pátek pak proběhla prezentace uplynulého týdne pro rodiče a představení našich originálních vozidel.
Další den, 16. 3., brzy ráno začala dlouhá a hlavně únavná cesta do německého Ludwigsburgu. Neděle byla ve znamení programu našich německých partnerů. Na začátku pracovního týdne jsme se měli možnost podívat do muzea Experimenta a sestavit si tak další auto, tentokrát ale poháněné sluneční energií. Ostatní dny jsme absolvovali návštěvu muzea světoznámé značky Mercedes-Benz ve Stuttgartu nebo exkurzi ludwigsburského zámku. Následovala i práce na projektech, které zahrnovaly spousty měřicích přístrojů. V pátek jsme již pouze odprezentovali naše výtvory a i přes pár drobných gramatických chyb v textech projekty dopadly na jedničku.
Po krátkém posezení s německými rodiči se všichni sbalili a další den jsme vyrazili na dlouhou cestu zpátky domů do Česka.

Petra Shorná, studentka 2. G