V pátek 19. ledna se žáci 2. G zapojili do projektového dne Minus na plus s Amosem. Hlavním cílem projektu bylo posílit psychickou odolnost žáků a prostřednictvím Komenského životního příběhu nacházet strategie řešení obtížných životních situací.

A jak se projekt žákům zamlouval? Přinášíme několik ohlasů…

V pátek 19. 1. byl pro naši třídu 2. G připraven zábavný program zaměřený na život Jana Amose Komenského. Lektoři si pro nás připravili spoustu zajímavých úkolů jako skládání časové osy popisující důležité události Komenského života nebo týmové procházení labyrintem. Dozvěděli jsme se spoustu nových informací nejen z profesního života Komenského, ale také jsme byli seznámeni s jeho nelehkým dětstvím a nejznámějšími díly.
Program mě moc bavil a ani trošku jsem se nenudila. Líbilo se mi, že jsme se během těchto čtyř vyučovacích hodin všichni zapojili a ještě se spoustu věcí naučili. Tento program bych rozhodně doporučila převážně studentům, které nebaví dlouhé přednášky a rádi se zapojují do diskuzí.

Simona Meluzinová

V pátek 19. ledna k nám do školy zavítal lektor Radek Hejret s jeho týmem, aby nám představil svůj projekt týkající se hlavně života a díla Jana Amose Komenského. Tento projekt nám zábavnou formou představil veškeré šťastné i smutné chvíle v životě tohoto celosvětově známého kazatele a spisovatele přezdívaného Učitel národů. Dozvěděli jsme se například, že jeho latinské jméno je Johannes Amos Commenius.
Na této akci se mi líbilo, že nás pan Radek nejen obeznámil s životem Jana Amose Komenského, ale také nám dodal motivaci, abychom se v tomto světě pokusili něco změnit.
Těm, kteří mají možnost se podobného projektu zúčastnit, radím, ať neváhají, protože většinu z nás program příjemně překvapil.

Alex Němeček

Naučili jsme se něco více o životě Komenského. Sestavili jsme jeho timeline a potom si udělali i svůj. Prošli jsme si labyrint podle jeho knihy Labyrint světa a ráj srdce. Díky tomu jsem si uvědomila něco o vlastním životě. Amos se snažil zlepšit školství a svět. Hodně jsme si toho od něj vzali a dnes podle jeho zásad učíme. Komenský je inspirací pro mnoho lidí, kteří se snaží udělat svět lepší podobně jako on. Také já se chci zapojit do soutěže Měníme svět k lepšímu a předvést svůj projekt, jak udělat ze světa lepší místo.

Barbora Zajaczková

Projektový den Minus na plus s Amosem byl velice podařenou preventivně vzdělávací aktivitou. Děkujeme lektorům ze společnosti Komenský – příběhy lidskosti a věříme, že jsme se s nimi na gymnáziu neviděli naposledy.

Petr Horák