Únor 1948, v rádiu hlásí, že prezident Beneš právě doplnil vládu Národní fronty. V ulicích Prahy jsou statisíce lidí. Dav pod dohledem Klementa Gottwalda slaví na Václavském náměstí. Jaký vliv to bude mít na život malé české vesnice na Domažlicku? Jak budou občané volit v nadcházejících volbách, co jim jejich volba přinese?

Workshop na tématu proměny české vesnice během kolektivizace nastoluje otázku, zda je v pořádku snažit se odstraňovat nespravedlnost pomocí toho, že dříve privilegované menšině sebereme základní práva, majetek, svobodu.

Workshop očima studentky

Dne 8. prosince 2023 si pro třídu 1. G připravila organizace Post Bellum poutavý workshop, jehož cílem bylo žákům ukázat, jaký dopad měl československý komunistický režim na obec Úboč v okrese Domažlice. Každému žákovi byla přiřazena jedinečná role jednoho obyvatele a následně se celá třída vrátila do padesátých let minulého století, aby si na chvíli vyzkoušela žít přesně tak, jako to bylo dříve. 

Na začátku celé hry bylo městečko Úboč mírumilovným místem, jehož občané spolu vycházeli nejlépe, jak to jen šlo. Nicméně s příchodem komunistů, během voleb do Národního výboru a později i se založením JZD se to vše obrátilo naruby. Na konci byla celá obec rozvrácená a mezilidské vztahy už nefungovaly.

Celá třída se shodla na tom, že byl workshop skvěle zpracován. Spousta lidí dodala, že po skončení cítili lítost a smutek vůči pamětníkům, z nichž mnozí ještě i dnes žijí.

Workshop byl realizován díky projektu Paměť národa.

Adriana Dvorská, 1. G

Iva Klozíková, třídní učitelka 1. G