Ve čtvrtek 16. listopadu 2023 se všechny první ročníky našeho gymnázia (3. G., 1. A, 1. B) vydaly na exkurzi k Okresnímu soudu v Novém Jičíně.

Na začátku byla každá třída přivítána pracovníkem soudu a také členem justiční stráže. Ten nás seznámil s postupem justiční kontroly, zabezpečením budovy a poté jsme procházeli detektorem kovu. S průvodcem jsme pak navštívili i místa, kam se běžní občané nedostanou – zadržovací cely, v nichž jsme byli svědky policejních zadržovacích metod, které byly předvedeny na dobrovolnících z našich řad.

Naše cesta pak vedla přes pokladnu, podatelnu, informační centrum a nakonec jsme zamířili do jednací síně. Dozvěděli jsme se, jak to opravdu u soudu vypadá a jaké je to být soudcem. Měli jsme také možnost vyzkoušet si taláry a ptát se na otázky, které nás v průběhu exkurze napadly. Prohlídku jsme zakončili krátkou přednáškou od příslušníků Policie ČR, ve které jsme se dozvěděli o obecném vybavení policie. Také si každý mohl vyzkoušet potěžkat zbraň, vojenskou vestu či dokonce helmu.

Celá exkurze byla velice zajímavých zpestřením výuky a doplněním hodin práva. Moc děkujeme!

Štěpán Polách (3. G) a Jana Pánková, vyučující ZSV