Ve středu 25. 10. 2023 proběhla další ze simulací zasedání veřejných orgánů pořádaná spolkem Mladí demokraté. Nyní se však nejednalo o Evropský parlament, na němž naši žáci zaznamenali úspěch (viz dřívější článek), nýbrž o zasedání Krajského zastupitelstva Moravskoslezského kraje.

Simulované zasedání proběhlo přímo na Krajském úřadě v Ostravě v místnosti, kde zasedají skuteční zastupitelé. Za naši školu se zúčastnili David Maňásek a Štěpán Polách (oba z 3. G), kteří během zasedání hájili určenou politickou pozici hnutí SPD, a Jan Grzegorz z 5. G, který v rámci simulace reprezentoval klub ODS+TOP 09.

Celý den proběhl v příjemném duchu a věříme, že si jej stejně jako my užilo i dalších na 40 účastníků ze škol z celého našeho kraje. Bylo skvělé si vyzkoušet celý proces přijímání usnesení samosprávného celku. Kdo ví, možná někdo z nás nebo dalších  “jednodenních” zastupitelů v budoucnu usedne na tomto místě jako zastupitel opravdový.

Hlavní cenou pro tři nejlepší studenty, kteří se nejlépe vžili do role a nejlépe argumentovali, byl zájezd do Evropského parlamentu. Na stupních vítězů stanul student naší školy – Jan Grzegorz z 5. G. V prosinci se tedy podívá do Bruselu, do srdce Evropské unie.

Honzovi moc gratulujeme a děkujeme za vzornou reprezentaci GNJ!

účastníci simulace z GNJ a Jana Pánková, vyučující ZSV