V pátek 7. června 2024 se paní učitelka Andrea Ocásková rozhodla vzít několik žáků z biologického kroužku druhých ročníků na nezapomenutelnou exkurzi do Štramberku. Tato oblast, známá svou bohatou přírodou a biologickou diverzitou, se stala ideálním místem pro vzdělávací dobrodružství.

Rozmanitost ptáků a detailní pozorování přírody

Ráno, krátce před osmou hodinou, jsme dorazili na zastávku u Restaurace pod Bílou horou, odkud jsme vyrazili do lesa nazývaného Štramberský kras. Už na začátku cesty jsme se ponořili do přírody. S dalekohledy jsme pozorovali různé druhy ptáků. Pod vedením paní učitelky jsme se naučili rozlišovat jednotlivé druhy a zkoumat detaily přírody.

Mikroskopické objevy a hledání orchidejí

Dostali jsme do ruky ruční mikroskopy a měli možnost pozorovat drobné divy přírody, jako jsou lišejníky, kapradiny a různé květiny. Během naší cesty lesním porostem jsme měli za úkol najít orchideje, jako jsou hlístník hnízdák a vstavač drobnolistý. Výprava byla obohacena o historické památky a vzácné naleziště.

Vědecký experiment a objevy na cestě

Naše zastávka u Kotouče nám umožnila prozkoumat lom a objevit zajímavosti, jako jsou tořič včelonosný a lilie zlatohlavá. Při návštěvě jeskyně Šipka jsme provedli vědecký experiment s ulitami a vápencem, který nás překvapil a poučil. Cestou k Stříbrnému jezírku jsme objevili další přírodní poklady, včetně obojživelníků a vodního hmyzu.

Návštěva Minizoo Aqua Terra 

Na závěr jsme navštívili Minizoo Aqua Terra, kde jsme se seznámili s exotickými zvířaty, jako je kajman trpasličí, bazilišek zelený, mangusta jižní a chameleon pardálí. Nechyběly ani pestrobarevné ryby, hadi různých druhů, pavouci a překrásné pralesničky. Byli jsme nadšeni možností některá zvířata nakrmit nebo je dokonce vzít do ruky. Celá návštěva Minizoo byla nejen zábavná, ale také nám poskytla možnost poznat exotické druhy zvířat a naučit se o jejich životním prostředí a chování.

Závěr

Celý výlet byl nejen zábavný, ale i poučný. Odcházeli jsme s novými poznatky a vzpomínkami na jedinečný den v přírodě.

Eliška Urbanová, 4. G