Krása monumentálního Národního muzea, ale také tichá vzpomínka na burcující tragickou oběť Jana Palacha odstartovaly v pondělí ráno naši pražskou exkurzi.

Cestou dolů Václavákem jsme si tak začali užívat tep, krásy a jinakost velkoměsta, stejně jako vstřebávat spousty velmi zajímavých informací od pana učitele Sedoníka. Dole na Můstku už jsme se všichni cítili jako velcí Pražáci, a tak jsme si mohli dopřát rozchod a něco k snědku na sluníčkem rozpáleném nádherném Staroměstském náměstí. Po střídání apoštolů nad ciferníkem orloje jsme pokračovali prohlídkou Židovského města, abychom pak na chvíli vydechli na druhém břehu Vltavy ve Valdštejnské zahradě, a nabrali tak síly na následující Malostranské náměstí a nevšední nezapomenutelnou atmosféru a výhledy z Karlova mostu .

Poté už jsme se přesunuli na check-in do našeho hotelu a večerní program trávil každý po svém. Někteří šli za kulturou do Stavovského divadla na Pýchu a předsudek, další na Antigonu a jiní šli například do fanzóny fandit ,,našim” na MS v hokeji. 

Druhý den nás čekala prohlídka Pražského hradu, která byla intenzivní, avšak velmi poutavá. Odpoledne někteří absolvovali Neviditelnou výstavu, další si zašli na nákupy a ostatní se jen tak vydali na toulky Prahou. Poté jsme se opět společně sešli a naše kroky směřovaly k Národnímu památníku hrdinů heydrichiády. Zde jsme si připomněli část české historie, při níž zemřelo sedm parašutistů, kteří se později stali symbolem odhodlání a naděje.

Zakoupené vstupenky na vynikající divadelní představení Pygmalion, nebo strhující zápas MS hokejistů Kanady a Rakouska v burácející O2 areně následně určily ráz našeho krásného “pražského” večera.

Poslední (třetí) den jsme začali procházkou na Vyšehrad a prohlídkou Slavína, kde je pochována celá řada nejvýznamnějších osobností české historie. Dále jsme si udělali krásnou procházku po náplavce až k Národnímu divadlu, kde nás čekala komentovaná prohlídka. Měli jsme možnost se dozvědět více o historii Národního divadla a zároveň se podívat na úchvatné interiéry, do sklepa a dokonce i na střechu divadla. Poté už nám nezbývalo nic jiného než dát Praze sbohem a přesunout se na nádraží, odkud nás vlak dopravil všechny šťastně zpět domů. 

Tímto moc děkujeme panu učiteli Sedoníkovi za skvělý historický výklad k pražským památkám a zajímavostem a taky našemu třídnímu panu učiteli Cholevovi za organizaci a hladký průběh celého výletu. 

Michaela Urbišová & 3. B