Psalo se pondělí 13. 5. a v 17:30 nadešel čas dostavit se k zimnímu stadionu. U něj totiž o pár minut později zastavil autobus se studenty a učiteli z Lyceé Pierre Mendès France, střední školy v Épinalu, se kterou Gymnázium Nový Jičín dlouhodobě spolupracuje a pořádá výměnné pobyty.
Po 18hodinové cestě se francouzští studenti připojili ke svým korespondentům z Česka a poznali svou hostitelskou rodinu. Na všechny čekal bohatý program v režii pana učitele Imidera a pana učitele Ševečky.
Úterý se započalo srazem v aule, kde jsme si promítli video české strany – https://www.youtube.com/watch?v=5fRy9tbZNyE a pak se nám také, na oplátku, představili Francouzi. Zjistili jsme, že spousta z nich, i z řad učitelů, má smysl pro humor. Téhož dopoledne nás na radnici přivítal pan místostarosta Ondřej Syrovátka a měli jsme možnost prohlédnout si Nový Jičín z radniční věže. Velkou chloubou našeho města je Tonak, a tak jsme se podívali i do muzea klobouků a o patro výše na výstavu věnovanou generálu Laudonovi. Před obědem jsme měli volný čas, abychom Francouze seznámili i s jinými krásami Nového Jičína, a po něm jsme nasedli do autobusů a vyrazili do Frýdku-Místku. Navštívili jsme zde Marlenku, ve které se vyrábí báječné dorty, přímo zázraky z medu. Podnikem nás provázel velmi výřečný pán, který nám popovídal jak o historii, tak o předpokládané budoucnosti této úspěšné firmy.
Co se týče různorodosti aktivit byla středa opravdu napěchovaná. Francouzi zjistili, jak se učíme tady v Česku, prohlédli jsme si vozy různých druhů v muzeu Tatra, navštívili Štramberk, obědvali v Nové Karolině a prozkoumali Velký svět techniky, ve kterém si spousta z nás vyzkoušela gyroskop. Na francouzském autobusu se sice vyskytla závada, a tak jsme v Ostravě zůstali o trochu déle, ale to rozhodně ničemu nevadilo. Někteří si zahráli stolní tenis a rozhodně nám nescházela témata pro konverzaci.
Ve čtvrtek jsme jeli na výlet do Brna. Prošli jsme si děsivé kasematy pod hradem Špilberk, ale některým z nás to nestačilo a navštívili jsme i Kostnici u sv. Jakuba. V tak velkém městě, jako je Brno, si každý našel zábavu.
I přes náročnost programu měli někteří dostatečnou energii, aby se šli večer projet na kole, zahráli si badminton, fotbal, a nebo dokonce zůstali v Ostravě na hokejové utkání.
V pátek ráno skončil společný program v Česku. Loučení přineslo slzy jak smutku, tak štěstí a Francouzi odjeli do Prahy, kde strávili ještě jednu noc předtím, než se vrátili zpátky do Épinalu.
Věříme, že naši přátelé z Francie poznali českou kulturu, i my jsme se totiž dozvěděli něco málo o francouzských zvycích. Všichni jsme si procvičili angličtinu a naučili se i pár nových užitečných francouzských slovíček. Už se nemůžeme dočkat, co si studenti se svými učiteli (Eugénie Mustin, Pascal Montaigu, Frédérique Pierron a Éric Bricheux) pro nás připraví ve Francii v září. Au revoir !

Na závěr přikládám i názory na pobyt v Česku přímo od studentů z Francie (tří skupin):

Le club des 5
Nový Jicin is a beautiful city with a colorful square, the view at the top of the tour is very impressive.Moreover the numerous green spaces are beautiful! The lake Čertův rybník was also beautiful in the nature. We had been very well welcomed by our correspondents and the czech teachers, the mayor and the vice mayor. If it could be possible to come back there, we would accept it with pleasure!! We would have like a sport tournament for accentuate the cohesion together!

Le Regroupement amical des amateurs de parlote anglaise
Through this trip, we were able to visit the Tchèque Republic. It was an opportunity for us, despite a week that was very short to us, to build bonds of friendship, exchange with our correspondents who gave us a warm welcome, and to discover their culture and landscapes. Thank you very much, that’s a great discovery!!!!!

Groupe du fond du bus
We would like to thank our correspondents, the organisers and the guides at Nový Jičín for their welcome, the activities… The programme was cool even if there were no sports activities but we can visit a lot of monuments and muséum.
Děkujeme, Nový Jičín!

https://photos.app.goo.gl/FBUMbjRNqSBnrzgs9

Dominika Bártková, 3. G