V pondělí 13. května se  5. G  vydala za zážitky do víru velkoměsta Prahy. Třída z Nového Jičína neodjela celá, protože někteří ze studentů v metropoli strávili již celý předchozí víkend, a tak jsme se všichni společně setkali až na pražském hlavním nádraží. Ze všeho nejdříve jsme odložili zavazadla v hostelu Franz Kafka nedaleko Staroměstského náměstí a pak už nám nic nebránilo vplout do pražských uliček. 

Vedení skupiny se ujaly paní učitelky Maňásková a Klozíková, které nás všechny navnadily k návštěvě jediné originální kubistické kavárny na světě. Naše cesty se rozešly u Prašné brány, odkud se mnozí z nás vydali na oběd. 

Posíleni jsme se sešli před Valdštejnským palácem, kde nás čekala prohlídka Senátu. Tam jsme se (kromě toho, že jsme načerpali zajímavé informace) přiučili i pražskému nářečí. Po tomto, pro některé vyčerpávajícím, zážitku jsme si prohlédli přilehlé zahrady i nepřehlédnutelné pávy. Krasojízda dále pokračovala ke Karlovu mostu, kde jsme se rozdělili na dvě skupiny, abychom postupně navštívili Klementinum. 

Večer již strávil každý podle své libosti. Divadlo, skupinový běh podél Vltavy, billiard se sledováním hokeje nebo korejské karaoke – pro to všechno se našlo v našem nabitém programu místo. 

Druhý den jsme zahájili bojovkou. Každá skupina se na vlastní pěst vydala hledat zajímavá místa, a to s cílem získat co nejvíce bodů. Sáhli jsme si na mimina Davida Černého, otestovali funkční páternoster, viděli jedinou kubistickou lampu na světě nebo našli cestu, jak se propašovat na střechu veřejnosti nepřístupného DRNu. Nakonec jsme se sešli u Památníku obětem komunismu pod Petřínem, odkud jsme se rozešli naplnit prázdné žaludky. Další sraz pak proběhl “pod ocasem” na Václavském náměstí, abychom společně navštívili expozici Národního muzea. Večer byl opět prostorem pro návštěvu všelijakých kulturních akcí a podniků.

Nadešel náš poslední den a to znamenalo, že jsme si ho museli ještě pořádně užít. Zhlédli jsme Vyšehrad a Slavín, kde jsme každý zapálili svíčku na hrobu některé ze známých osobností. Následoval rychlý oběd a prohlídka Národního divadla, kde se nám na schodišti podařilo potkat slavného herce Davida Matáska. Přímo v akci jsme měli také možnost vidět přípravu jeviště. Svou rychlostí a sehraností nám kulisáci připomínali práci mravenců v mraveništi. Na závěr jsme si na střeše vedle Apollóna a jeho kočáru udělali ještě společnou fotku s Pražským hradem a pak už se vydali vstříc domovu.

V metru ani mezi hokejovými fanoušky se nám nikdo neztratil, a ať už každý bude vzpomínat na něco jiného, nikdo nemůže popřít, že výlet do Prahy dostál své pověsti a naplnil dozajista všechna očekávání.

Iva Horniaková a Karolína Smolková, 5. G