Již na podzim loňského roku se začal psát příběh 13. ročníku soutěže Finanční gramotnost. V úterý 7. listopadu se utkali studenti naší školy v rámci školního kola, z nějž vzešli tři nejlepší, kteří měli poměřit své síly v rámci celého okresu. Tým vytvořili David Maňásek (3. G), Vojtěch Urban (5. G) a Adam Sochor (1. A). V pátek 12. 1. se zúčastnili okresního kola soutěže, ve kterém zvítězili, a otevřeli si tak brány do kola krajského. Tam už byla práce náročnější, jako tým museli řešit sérii nesnadných úkolů, k nimž bylo potřeba dohledávat velké množství informaci a také se nevyhnuli řešení různých početních úkolů. Součástí práce bylo i vytvoření dotazníku a anketa mezi spolužáky. 4. 3. svou práci završili a odborné komisi předali výsledky své práce. A pak přišlo napínavé čekání, zda se pánové probojují do závěrečné části krajských kol, která spočívá v on-line prezentaci výsledků práce před odbornou komisí. A povedlo se!

Dne 11. 4. přišel den D a pánové se pustili do nesnadného úkolu, navíc v oslabení, protože Adama skolila nemoc. Svou práci obhajovali a v druhé části skvěle odpovídali na nesnadné otázky odborníků, mj. z Ministerstva financí, Nadace České spořitelny či zástupců Univerzity Palackého v Olomouci. A vedli si skvěle, protože v našem kraji obdrželi za rozhovor největší počet bodů. V součtu jim však vítězství (a cesta do republikového finále v ČNB) uniklo o 1,7 bodu. Celkově tedy obsadili 2. místo v krajském kole.

Moc děkuji všem třem studentům za vzornou reprezentaci školy, veškerou práci a za nasbírané zkušenosti, které snad v dalších ročnících zúročíme. Zakončím citátem, kterým končila i celá prezentace našeho týmu: „Peníze jsou pouhý nástroj. Vezmou vás, kamkoli si přejete, ale nenahradí vás jako řidiče.“ ​(Ayn Randová​)

Jana Pánková, vyučující ZSV