Takto lze ve zkratce popsat cestu studentů GNJ do sídla Evropské unie na pozvání občanského sdružení Mladí demokraté. Vítěz simulace zasedání EP v Brně Filip Brynecký, jeho úspěšní týmoví „spoluhráči“ Matyáš Hübl, Filip Mück a Matěj Obermajer (všichni z 2. B), stejně jako vítěz simulace zasedání Krajského zastupitelstva MS kraje v Ostravě Jan Grzegorz (5. G) – ti všichni se vydali na exkurzi do Bruselu.
Prvním bodem nabitého programu v neděli 3. prosince byla prohlídka Norimberku, jeho Císařského hradu a místních vánočních trhů.
V pondělí 4. prosince dorazila parta z GNJ do hlavního města Belgie a po celý den objevovala jeho krásy: katedrálu, náměstí Grand Place, legendární sošku Manneken Pis i atraktivní novodobou stavbu Atomia. Okusila skvosty belgické kuchyně – legendární čokoládu, pralinky, vafle i hranolky.
Úterý 5. prosince patřilo návštěvě Evropské čtvrti v Bruselu, kde v místním Parlamentáriu multimediální průvodci přibližují trnitou cestu k evropské spolupráci.
V budově Evropského parlamentu se konala přednáška o fungování EP, následovala prohlídka plenární místnosti EP, diskuse s europoslanci Marcelem Kolajou a Luďkem Niedermayerem. Po přesunu do sídla Evropské komise program vyvrcholil debatou s její místopředsedkyní Věrou Jourovou. Tato mimořádně působivá setkání zanechala ve všech zúčastněných silný dojem.
Hlavní poselství ústředního dne celé akce by se dalo shrnout do následující výzvy: „Nebuďme lhostejní ke společenskému vývoji, usilujme společně o zachování tradičních hodnot, pracujme aktivně na principu udržitelného rozvoje společnosti, využívejme svého práva volit.“
Závěrečný den exkurze se odehrál v městě Gent, kde se nachází nejvíce chráněných historických památek v Belgii.
Ve čtvrtek 7. prosince se pak účastníci exkurze jen neradi loučili a slíbili si, že se budou setkávat při nejrůznějších příležitostech i v budoucnu. Velké poděkování za příležitost nahlédnout do centra evropského politického dění patří Mladým demokratům.

za účastníky exkurze Karla Hruzíková, vyučující ZSV