V Žerotínském zámku v Novém Jičíně už jsme skoro jako doma. Ve čtvrtek 2. 11. 2023 ve stálé expozici klobouků čekal 1. G a 2. G další zajímavý a poučný edukační program, tentokrát s názvem Dámou a pánem v každé době.
Cílem nevšední prezentace dle slov jejích autorů bylo, aby účastníci získali povědomí o historii etikety v oblasti verbální i neverbální komunikace, seznamování se a představování, vzájemného zdravení, předávání dárků, oblékání i o módních prohřešcích mužů a žen.
Pomocí hraných scének jsme tak byli zasvěceni do pravidel společenského chování ve vybraných oblastech života a názorně si ukázali, jak se správně představit jeden druhému, nebo jsme se naučili etiketu podání ruky při pozdravu. Zapamatoval jsem si například, že jako první zdraví vždy podřízený nadřízeného, mladší osoba osobu starší, společensky méně významná osoba osobu významnější a muž ženu.
Někteří z nás si také sami vyzkoušeli bezchybně uvázat kravatu a společně jsme se pokusili zvládnout pravidla stolování v restauraci. Nezapomnělo se ani na výběr vhodného oblečení do divadla či na různé společenské události. V efektním závěru s ukázkou elegantního a bezpečného způsobu otevření lahve jsme si společně připili rozlévaným „šampaňským“. Tahle zručnost se nám také bude jednou určitě hodit.

Eliáš Pacola, 2. G