V pátek 17. listopadu si připomeneme čtyřiatřicet let od událostí listopadu 1989. Zástupci Masarykova demokratického hnutí, Gymnázia Nový Jičín a vedení města Nový Jičín se společně s občany sejdou na nádvoří Václava Havla u Žerotínského zámku. Slavnostní shromáždění začne v 17:00.

Ve vestibulu radnice na Masarykově náměstí bude od 17:30 následovat slavnostní vernisáž výstavy s názvem Absolventi Gymnázia Nový Jičín jako oběti akce 17. listopad 1939. Anotaci výstavy přinášíme zde: Výstava s názvem Absolventi Gymnázia Nový Jičín jako oběti akce 17. listopad 1939 vznikla u příležitosti vzpomínkových oslav 100. výročí založení Gymnázia v Novém Jičíně a poprvé byla prezentována na půdě gymnázia 17. listopadu 2021. Na dvanácti panelech představuje společensko-politický kontext nacistické okupace a sílící protesty českého obyvatelstva, které vyvrcholily zatčením asi dvanácti set vysokoškoláků a uzavřením českých vysokých škol na území Protektorátu Čechy a Morava. Dále výstava mapuje osudy Rudolfa Hasala, Viléma Řeháka, Jana Váhaly, Františka Janyšky, Oldřicha Kramoliše, Josefa Pleška a Karla Segeti, tedy sedmi studentů někdejšího Státního československého reálného gymnázia v Novém Jičíně, kteří se ocitli v řadách perzekvovaných vysokoškoláků a jako takoví se stali vězni koncentračního tábora Sachsenhausen. Tematickým svorníkem instalace je závěrečný výstavní panel, který přibližuje průběh sametové revoluce a způsoby, jimiž se do úsilí o obnovu demokratických poměrů v Československu zapojili někdejší studenti novojičínského gymnázia. Výstava představuje řadu unikátních dokumentárních materiálů, její součástí je také pracovní list určený žákům základních a středních škol. Výstava bude zpřístupněna v otevírací době městského úřadu až do konce listopadu.

Od 18:30 proběhne v klubu Galerka na Staré poště beseda s hosty Danou a Čestmírem Huňátovými, kteří se podíleli na budování demokracie po roce 1989 a jsou rodiči zakládajícího člena hudební skupiny Tata Bojs Marka „Mardoši“. Dana a Čestmír Huňátovi navštíví ve čtvrtek 16. prosince také naše gymnázium, kde budou besedovat se studenty maturitních ročníků.

Přijměte prosím pozvání na všechny vzpomínkové akce.

Petr Horák