Na podzim letošního roku se pro studenty základních a středních škol poprvé otevřely brány Okresního soudu v Novém Jičíně, aby se zvědaví zájemci mohli seznámit s tím, „jak to tam vlastně chodí“. Na nás vyšel termín ve čtvrtek 23. 11. 2023 a už jsme se nemohli dočkat.
Justiční stráž si dala při našem vstupu záležet, aby v maximální možné míře eliminovala možnost průniku zbraně nebo jiného nebezpečného předmětu do střeženého objektu, kterým soudní budova bezesporu je. Dočetl jsem se, že v individuálních případech, kdy rámový nebo ruční detektor signalizuje přítomnost kovového předmětu, je možné provést také kontrolu svršků pomocí RTG zavazadel nebo požádat vstupující osobu o sejmutí opasku tak, aby mohla být vyloučena možnost, že tato osoba pronáší do budovy například střelnou zbraň.
Takže mi hned na úvod málem spadly kalhoty… Ale k věci.
Funkce naší „průvodkyně“ se ujala paní soudkyně Mgr. Kristýna Mužná, která nás nejdříve seznámila s některými zajímavostmi specifickými pro soudy. Prohlédli jsme si podatelnu, kam se písemnost na soud doručuje, prošli jsme si spisovnu, ve které se shromažďují jednotlivé spisy, a nemohli jsme vynechat ani samotnou jednací síň, protože TADY se o všem rozhoduje, a to jak v trestních, tak v civilních věcech. Soudní síně v Novém Jičíně jsou již vybaveny nahrávacím zařízením, takže soudce, který při soudním jednání diktuje protokol paní zapisovatelce, může diktát porovnat se záznamy, čímž dochází ke zkvalitnění samotného procesu.
V „jednačce“ jsme si také vyzkoušeli taláry soudce, státního zástupce či obhájce a od paní soudkyně jsme se dozvěděli, jaký je rozdíl třeba mezi skutkovou podstatou krádeže a loupeže. Soudkyně nás poučila o existenci místností pro výpovědi utajených svědků v rámci zvláštní ochrany svědků v zákonem stanovených případech a vysvětlila nám pojmy jako samosoudce, senát či soudce z lidu v roli přísedícího.
V budově soudu jsme si mohli prohlédnout také veřejnosti nepřístupné cely, bylo nám vysvětleno a názorně předvedeno, jakým způsobem jsou obžalovaní k soudu přiváděni a zase odváděni, jaké zajišťovací prostředky používá Vězeňská služba ČR a Policie ČR či jak vypadá přesun vězňů v eskortních autech či autobusech s fialovým pruhem. Třešničkou na dortu pak byla krátká přednáška dvou členů Policie České republiky s praktickými ukázkami zadržení pachatele a možností vyzkoušet si přilbu nebo neprůstřelnou vestu, které jsme samozřejmě rádi využili.


Eliáš Pacola, 2. G