V pátek 15. a 22. října měli svátek všichni studenti ruského jazyka. Projektovou výuku v hodinách ruštiny totiž vedl lektor a popularizátor ruské kultury Mgr. Igor Jelínek, Ph.D.

Doktor Jelínek pracuje jako odborný asistent na katedře slavistiky filozofické fakulty Ostravské univerzity v Ostravě, jako interpret vystupuje s recitály písní ruských „zpívajících básníků“, odborně se zabývá výzkumem ruské literatury 2. poloviny 20. století a otázkami translatologie. Pro naše studenty si připravil dva čtyřhodinové vyučovací bloky, vedené metodami projektové výuky. V pátek 15. října se letošní maturanti a studenti druhých ročníků dozvěděli mnoho nového o tématu ruského showbyznysu a současných celebrit. Týden nato dr. Jelínek zavítal do skupiny 4. G, aby studenty seznámil s netradičními ruskými reáliemi a tvorbou sovětského písničkáře Viktora Coje. V obou setkáních nechyběly ruskojazyčné videoukázky, práce s ruskými internetovými zdroji, konverzace, ale ani zpěv za kytarového doprovodu našeho vzácného hosta.

Návštěvy dr. Jelínka proběhly jako součást projektu OP Výzkum, vývoj a vzdělávání v dikci EU a MŠMT ČR. Věříme nicméně, že spolupráce našeho gymnázia s vysokoškolskými odborníky bude pokračovat i v budoucnu, a panu doktorovi děkujeme za hodnotné obohacení výuky.

Petr Horák